Kapat
afyon gezi rehberi

Eski ismi Afyon olan bu şehrin adı 2005 yılında resmi olarak Afyonkarahisar olarak değiştirildi ama çoğumuz buraya kısaca Afyon demeye devam ediyoruz.

Zengin ve köklü bir tarihe sahip olan Afyon, tarih turizminin yanında son yıllarda artan termal turizmi ile önemli bir merkez haline geldi. Afyonkarahisar, Türkiye’nin termal başkenti desek yeridir. “Afyon’un meşhur yerleri” isimli yazımızda görülmesi gereken yerlere detaylıca yer verdiğimiz için şimdilik bu konuyu detaylandırmadan geçiyoruz.

Ayrıca Büyük Taarruz’un en büyük savaşları Kütahya ile birlikte bu topraklarda yapılmıştır. Mustafa Kemal Atatürk’ün bizzat yönettiği Büyük Taarruz Savaşı’nda iki ordu arasında sıkıştırılan düşman birlikleri Afyonkarahisar sınırları içinde yok edilmişlerdir. Her bir karış toprağı şehitlerimizin kanıyla sulanan kentlerimizden biridir Afyonkarahisar.

Peki Afyon nasıl bir yer? Afyon’da memur ve öğrenci hayatı nasıl? Sosyal imkanları neler? Bu konulara girmeden önce Afyon hakkında genel bilgilere kısaca bir bakalım.

Afyonkarahisar Gedik Ahmet Paşa Camii

Afyonkarahisar Nerede? Nasıl Gidilir

Afyonkarahisar topraklarının büyük kısmı Ege’de, bir kısmı ise İç Anadolu Bölgesi’nde yer alıyor. Afyon ilinin komşuları; kuzeyde Eskişehir ve Kütahya, batıda Uşak ve Denizli, güneyde Burdur ve Isparta, doğuda ise Konya’dır.

Afyonkarahisar ulaşım rehberi genel olarak şu şekilde;

# Afyonkarahisar Karayolu Ulaşımı;
Ege ve İç Anadolu’nun orta kesiminde bulunan Afyonkarahisar, Türkiye’nin kuzey-güney ve doğu-batı eksenin kesişim noktasındadır ve karayolu ile ulaşım her yerden çok rahattır. Büyük iller arasında geçiş noktasında bulunduğundan sadece büyük şehirler değil Türkiye’nin birçok ilinden direkt yapılan otobüs seferleri bulabilirsiniz.

  • İstanbul – Afyonkarahisar arası yaklaşık 420 kilometre ve 5 saat.
  • Ankara -Afyonkarahisar arası yaklaşık 260 kilometre ve 3 saat.
  • İzmir – Afyonkarahisar arası yaklaşık 330 kilometre ve 4 saat.
  • Erzurum – Afyonkarahisar arası yaklaşık 1145 kilometre ve 13 saat.
  • Diyarbakır – Afyonkarahisar arası yaklaşık 1080 kilometre ve 12 saat.
  • Trabzon – Afyonkarahisar arası yaklaşık 1040 kilometre ve 12 saat.

# Afyonkarahisar Havayolu Ulaşımı;
Bölgede Afyon – Uşak – Kütahya illerinin ortak kullanım alanında olan Zafer Havalimanı bulunuyor. Bu havaalanı bölgesel ve 3 ile birden hizmet vermekte. Kütahya il sınırları içinde bulunan ve Afyon merkeze yaklaşık 60 km. mesafede olan Zafer Havalimanı’na servislerle ulaşım sağlanıyor.

# Afyonkarahisar Demiryolu Ulaşımı;
Yüksek hızlı tren güzergahı üzerinde bulunan Afyonkarahisar’a; İzmir, Eskişehir, Ankara ve İstanbul gibi illerden trenle ulaşım da mümkündür. Afyonkarahisar Ali Çetinkaya Tren Garı, Afyon merkeze çok yakın mesafede bulunuyor.

Afyon Tren Garı Telefon: 0 (272) 213 79 19
TCDD Taşımacılık İletişim Hattı:
 444 8 233 (444 TCDD)
TCDD Taşımacılık Online Bilet: ebilet.tcddtasimacilik.gov.tr

Kısaca Afyonkarahisar Tarihi

Yapılan kazılarda Afyon’un en az M.Ö. 3000 yıllarına kadar uzanan, tarih öncesi bir geçmişi olduğu görülüyor. Bu toprakların bilinen ilk yerleşimcileri ise Hititlerdir. Şehir ve civarında yapılan çalışmalara göre bölgenin tarihi dönemleri kısaca şu şekilde;

Hititler (M.Ö. 1800 – 1200): M.Ö. 1800’den sonra Anadolu’da kurulan Hitit Devleti, Afyonkarahisar topraklarını da içine alıyordu. Şehirde bu döneme ait birçok kalıntı bulunuyor.

Frigler (M.Ö. 1200 – 546): Frigler M.Ö. 1200 yıllarından itibaren Anadolu’ya yayılmaya başlamışlardı. M.Ö. 660 yılında Kimmerlerin saldırısıyla yıkılan Frig hakimiyeti, Afyonkarahisar ve Eskişehir arasında bulunan bölgede (Yazılıkaya ve İhsaniye) yeniden kurulmuştur. Özellikle İhsaniye sınırlarında bu döneme ait birçok kaya anıtları vardır.

Lidyalılar (M.Ö. 660 – 546): Manisa’da bulunan Sardes (Sardis) Antik Kenti’ni merkez olarak kabul eden Lidyalılar, M.Ö. 660’dan itibaren sınırlarını genişleterek Afyon’un güneyinde bulunan Dinar ve Dazkırı ilçelerine kadar yayılmışlardır.

Persler (M.Ö. 546 – 333): Kimmerlerin Anadolu’ya yaptıkları seferlerin Frig hakimiyetini çökertmesi sonucu Persler, M.Ö. 6. yy. başlarından itibaren Anadolu’ya girmeye başlamış ve Geleneia (Dinar) bölgesini Anadolu’nun merkez bölgesi yaparak bu coğrafyaya tamamen egemen olmuşlardır.

Helenistik Dönem (M.Ö. 333 – 30): Bu dönemde bölge Büyük İskender’in saldırısına uğradı. Büyük İskender’in ölümünden sonra Afyonkarahisar önce Selevkosların, sonra da Bergama Krallığı’nın eline geçti. M.S. 2. yy.’da Bergama Krallığı ile birlikte Roma İmparatorluğu’na katıldı.

Romalılar Dönemi (M.Ö. 30 – M.S. 395): Bu dönemde Afyon, mermer sanayi merkezi konumuna gelmiştir. Tüm kentler mermer kentleri durumuna gelmiş, yollar, yapılar hep mermerden yapılmıştır. Günümüzde Afyonkarahisar Arkeoloji Müzesi’nde mermer sanatının tüm özellikleri sergilenmektedir.

Bizans Dönemi (395 – 1176): Roma İmparatorluğu ikiye ayrılınca burası Doğu Roma yani Bizans hakimiyetine girmiştir. Ünlü kahramanlarımızdan Battal Gazi’nin bu dönemde burada Bizanslılara karşı savaştığı rivayet edilir. Ayrıca Bizanslılar, Afyon’a ‘yüksek kale’ anlamına gelen Akronium (Akroenos) ismini vermişlerdir.

Türk Hakimiyeti Dönemi: Anadolu Fatihi ve Anadolu’daki Türk devletinin kurucusu I. Süleyman Şah, 1071 Malazgirt Savaşı’ndan sonra bütün Anadolu ile birlikte Afyonkarahisarı’da fethetti. I. Haçlı Seferi’nden sonra haçlı orduları Afyon’u geri alsalar da, şehir daha sonra tekrar Selçuklu hakimiyetini girdi. Bir dönem Germiyan Beyliği’ne geçen Afyon toprakları, 14. yy.’da Germiyanoğlu Yakub Bey’in ölümü ve vasiyeti üzerine Osmanlı toprağı oldu.

İstiklal Savaşı döneminde işgal altından olan Afyonkarahisar, 27 Ağustos 1922’de düşmandan temizlenerek nihai olarak Türkiye Cumhuriyeti’nde bir il olarak yerini aldı.

Afyon ihsaniye Tarihi Kilise Tapinak

Afyonkarahisar Hakkında Kısa Bilgiler

Nüfus: Afyonkarahisar’ın 2020 yılı nüfusu yaklaşık 730 bin kişidir.
Plaka Kodu: Afyonkarahisar’ın plaka kodu: 03
Telefon Kodu: Afyonkarahisar’ın telefon kodu: 0272
Posta Kodu: Afyonkarahisar’ın posta kodu: 03000
Yüz Ölçümü: Afyonkarahisar’ın yüz ölçümü: 14,023 km²

Afyonkarahisar Belediyesi Web Sitesi: www.afyon.bel.tr
Afyonkarahisar Belediyesi Telefon: 0 (272) 214 42 55

Afyonkarahisar Valiliği Web Sitesi: www.afyonkarahisar.gov.tr
Afyonkarahisar Valiliği Telefon: 0 (272) 214 07 54

Afyonkarahisar İlçeleri;

  • Başmakçı, Bayat, Bolvadin
  • Çay, Çobanlar
  • Dazkırı, Dinar
  • Emirdağ‎, Evciler‎
  • Hocalar
  • İhsaniye‎, İscehisar
  • Kızılören‎
  • Sandıklı‎, Sincanlı, Sultandağı
  • Şuhut

Afyon Emre Golu

Afyonkarahisar Ekonomisi

Afyon şehrinin geçim kaynağı büyük ölçüde tarıma dayanır. Öncelikli tarım, dağlar arasında yer tutan ovalarda bahçe tarımı tipindedir ve sebze meyve yetiştiriciliği yapılır. Ayrıca iklim şartlarına ve toprak özelliklerine göre tahıl üretimi de yaygındır. Bunun yanında Afyon’da şeker pancarı, patates, haşhaş, ayçiçeği gibi endüstri bitkileri de yetiştirilir.

Afyonkarahisar sanayi alanında henüz istenilen düzeyde değil ve yeni yeni gelişen bir şehir. Ama modern hayvancılık alanında yüksek bir potansiyele sahiptir. Özellikle süt sığırcılığı, arıcılık, tavukçuluk, küçük ve büyük baş hayvancılık yapılmaktadır.

Afyon yıllardan beri kaymak ve kaymaklı şeker üretimi ile birlikte sucuk üretiminde de Türkiye’nin öncü şehirlerindendir. Afyonkarahisar, Kayseri ile birlikte en çok sucuk üretimi yapılan iki ilimizden biridir.

Afyon Tarım

Afyonkarahisar’ın Coğrafi Yapısı ve İklimi

Afyon topraklarının büyük bölümü Ege Bölgesi’nde bulunmasına rağmen denize uzaklığı ve önünü kesen dağlar sebebiyle Ege iklimine dahil değildir. Afyonkarahisar iklimi daha çok karasaldır. Yüksek kesimleri kuru orman ve bozkırlarla kaplıdır. Güney ve batı kesimlerinde çok az da olsa Akdeniz iklimi görülür. Yaz ve bahar mevsimleri sıcak ve ılıman geçerken Afyon’un kışları oldukça sert ve soğuktur.

Afyonkarahisar, ortalama yüksekliği 1500 metre olan ve volkanik hareketlerin oluşturduğu vadilerle yarılmış bir yayla görünümündedir. Ormanlarının büyük bölümü tahrip edilmiştir. İl sınırlarında çok sayıda irili ufaklı göl ve akarsu bulunur.

Afyon’un en ilginç yüzey şekli ise şehrin merkezinde bulunan Sivritepe’dir. Yüksekliği 1200 metre olan Sivritepe üzerinde bir de kale vardır. Bu bölge ovadaki volkanik oluşum sonucu ortaya çıkmış kaya kütlesidir.

Şehir ayrıca Türkiye’nin termal merkezidir. En fazla termal yatak kapasitesine sahip il olan Afyon’da jeotermal turizmin şehir ekonomisine katkısı büyüktür.

afyon eber golu

Afyonkarahisar Kültürü – Örf, Adet, Gelenek ve Görenekleri

Afyon, klasik Anadolu kültürü, gelenek ve göreneklerinin yaşatıldığı şehirlerimizden biri. Bunun dışında sıra dışı olan kendine has bir adet anlayışı yoktur ama bir farkı vardır. Afyonkarahisar, Konya’dan sonra Mevlevilik kültürünün yaşandığı ve yaşatıldığı ikinci şehrimizdir. Hz. Mevlana’dan sonra; pir-i sani yani ikinci üstad olarak kabul edilen Sultan Divani Mehmet Semai bu topraklarda yaşamıştır. Mevlevilik kültürü Afyon’da her yıl düzenlenen gösterilerle anılmaya ve yaşatılmaya devam eder. Afyon’a uğrarsanız Afyon Mevlevihanesi’ni ziyaret ederek bu ‘Yarenlik Kültürü’nü yakından tanıyabilirsiniz.

Şunu da önemli bir not olarak belirtelim;
Afyonkarahisar Belediyesi, Osmanlı döneminden kalma 108 yıllık tarihi bir konağı restore ederek, şehrin yöresel ve kültürel mirasının sergilendiği Afyonkarahisar Kültür ve Sanatevi’ne çevirdi. Afyon tarihini ve kültürünü öğrenmek için burayı ziyaret etmenizi şiddetle tavsiye ederiz.

Afyon Gezi Rehberi

Afyonkarahisar Mutfağı ve Afyon’a Özgü Yemekler

Zengin bir yemek kültürü olan Afyonkarahisar’ın, Bolu-Mengen’den sonra Türkiye’de en iyi aşçıların çıktığı ikinci yer olduğu söylenir. Kaymağı, sucuğu ve lokumu çok meşhur olan Afyon mutfağı ağırlıklı olarak hamur işi ve ete dayalıdır. Afyon’da sadece patlıcandan yapılan 20’den fazla yemek çeşidi vardır.

Afyonkarahisar yemek kültüründe yer alan eşsiz lezzetlerden bazılarını şöyle sıralayabiliriz;

  • Çullama Köfte
  • Göce Köftesi
  • İlibada Dolması ve Sırt Dolması
  • Sakala Çarpan Çorbası
  • Göce Tarhanası
  • Keşkek
  • Arabaşı
  • Bükme
  • Haşhaşlı Börek ve Haşhaşlı Pide
  • Halka Pişi, Lokma Pişi ve Düz Pişi
  • Şepit
  • Cızdırma
  • Nohut Çöreği
  • Dolama
  • Muska Hamuraşı
  • Özbek Pilavı
  • Paçık

Afyon Yemekleri

Memur ve Öğrenciler İçin Afyonkarahisar Nasıl Bir Yer? Afyon’da Yaşam

Afyonkarahisar’da 1992 yılında kurulan Afyon Kocatepe Üniversitesi bulunuyor. Bir de 2018 yılında buradan ayrılıp bağımsızlığını ilan eden Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi var.

Kocatepe Üniversitesi’nin şehir merkezindeki kampüsü ulaşım ve konaklama açısından çok iyi bir noktada. Çevresinde KYK ve özel yurtların yanı sıra 1+1 şeklinde, öğrenciye uygun kiralık apart daireler de var. Ama üniversiteye yakın yerler şehir merkezine göre daha pahalı. Şehir merkezi kampüse uzak değil ve çok sık araç bulabilirsiniz. Kampüs yakınındaki dairleri tutmak isterseniz kayıt döneminde biraz erken davranmanız gerekiyor. Okulların açılmasına 2 gün kala bu civarda kalacak yer bulmanız zor.

Bunun dışında Afyon, Türkiye geneline göre hem öğrenci hem memur hayatı yaşamak için ucuz bir şehir. Klasik olarak büyük şehirlerden gelenler için önce bir afallama dönemi olur. “Ben burada nasıl yaşayacağım?” gibi.. Sonrasında alışınca Afyon hem memurlar hem öğrenciler için küçük, güzel ve sakin bir şehirdir. Sosyal imkanları Anadolu’nun birçok iline göre daha iyidir. En büyük avantajlarından biri ise şehrin konumu. Afyon; İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi büyük şehirlerin ortasında kalıyor. Buralara ulaşım kısa sürüyor. Ağrı’da okuyup İstanbul’a uçak bileti tükenince otobüse binen bir öğrencinin yaşadığı dramı hiçbir zaman yaşamazsınız. Eskişehir gibi bir öğrenci cenneti buraya sadece 2 saat mesafede, daha ne olsun!

Konum olarak aynı avantaj memurlar için de geçerli. Ayrıca ilçeleri ve merkez arası ulaşım kolay ve sıkıntısız. Zaten Afyon nüfusunun büyük bölümü merkezde değil ilçe ve köylerde yaşıyor.

Olumsuz olarak görülebilecek durumlardan birisi havası. Afyon yılın büyük bölümü çok soğuktur. Bir de ormanlık ve yeşil alanları çok azdır. Fakat Afyon doğal güzellikleri bakımından oldukça zengin bir ilimiz olduğunu unutmayın. Aşağıda linkini verdiğimiz yazıda bu noktaları tek tek inceledik.

Afyon gezilecek yerler merkez ve çevresi için bu yazımızı inceleyebilirsiniz: gezihocasi.com/afyonun-meshur-yerleri

İhsaniye Gazlıgöl çevresinde gezilecek yerleri incelemek için bu yazıya göz atabilirsiniz: gezihocasi.com/gazligol-gezilecek-yerler/

Özgül Termal Otel inceleme yazımız için: gezihocasi.com/afyon-grand-ozgul-termal-tatil-koyu-yorumlari

Afyon Öğrenci Hayatı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir