Kapat
Afyon Gazligol Termal Otel

Afyonkarahisar, Türkiye’nin en zengin kaplıca yataklarına sahip illerinden biridir. Kaplıcalarla birlikte doğal güzellikler, milattan öncesi ve Osmanlı döneminden kalma tarihi eserler, anıtlar, mezarlar, cami ve diğer kutsal alanlar sayesinde son yıllarda şehir binlerce turist ağırlamaktadır. Kaplıcalar genelde kış aylarında tercih edilse de, Afyon’da yukarıdaki saydığımız etkenlerden dolayı yaz aylarında da oldukça fazla talep oluyor. Kaplıcaya gelen misafirler bölgedeki tarihi ve doğal güzellikleri de ziyaret ediyor. Afyon’un meşhur yerleri isimli yazımızda gezilecek bu mekanları detaylıca inceledik.

Afyon’da bulunan ve yukarıda belirttiğimiz kaplıca, doğal güzellikler ve tarihi eserleri bir arada toplayan ilçelerden biri İhsaniye’dir. Gazlıgöl en yoğun kaplıca ve termal otel bulunan noktalardan biridir. Meşhur Kızılay maden sularının kaynağı buradır.

İhsaniye Gazlıgöl’de Kalacak Yerler & Kaplıcalar Termal Oteller

Afyon Gazlıgöl gezilecek yerler konusuna gelmeden önce size birkaç noktada bilgi verelim. Bu bölgede konaklamak için İhsaniye merkezi değil de Gazlıgöl’ü tercih etmelisiniz. Çünkü burada oldukça fazla ve uygun fiyata konaklama imkanı bulunuyor. Gazlıgöl meydanda belediyenin butik bir termal oteli bulunuyor. Piyasa koşullarına göre fiyatları uygun diyebiliriz. Evlerde termal suyu ve mini havuzlar/küvetler bulunuyor. Yine belde merkezinde farklı konaklama seçenekleri de var. Bazı otellerin en alt katında termal havuzlar var. Hemen karar vermeden belde merkezinde üç beş yere bakmanızı tavsiye ederiz.

Bunların dışında, beldenin hemen karşı tarafına düşen villalar bulunuyor. Farklı siteler şeklinde alana yayılmış olan bu konaklar, demir yolu ve kara yolundan karşıya geçince önünüze gelecek. Siteleri gezerek bu villaları oldukça uygun fiyatlara kiralayabiliyorsunuz. 2019 yılı günlük fiyatları 150 TL civarında olduğunu buraya not düşelim. Kalabalık gruplar için bu tarz villalar oldukça uygun. Yine bu bölge çevresinde farklı oteller bulunuyor. Gazlıgöl’ün en popüler termal oteli Özgül Termal’dir. Buna rağmen otelde umduğunuzu bulamayabilirsiniz. Temizlik, sosyal aktivite ve hizmetler noktasında yetersiz kaldığı bilinmektedir. Firma hizmetlerinden 50 TL (2019) karşılığında (otel müşterileri dışında) önüne gelen herkes yararlandığı için havuzlar ana baba günü oluyor. Sauna’da “Safları sıklaştırın beyler” demek zorunda kalabiliyorsunuz. Otelin içi çarşıya çıkmış askerler, öğrenciler, pazarcılar, inşaat ameleleriyle kaynıyor. Mekan bildiğin belediye hamamına dönüyor. Konuyla ilgili daha detaylı yazdığımız bu yazıyı okumanızı tavsiye ederiz..

Özgül termal nasıl bir yer? Yorumlar ve tavsiyelerin bulunduğu inceleme yazımız için tıklayın: gezihocasi.com/afyon-grand-ozgul-termal-tatil-koyu-yorumlari/

Afyon Kaplicalar

Afyon İhsaniye Gazlıgöl’de bulunan diğer termal oteller: Huzur, Çakır, Başaranlar, Frigya, Midas ve Ceylan kaplıca otelleridir.

Kaplıcaların güzel bir de efsanesi vardır.

Kral Midas’ın kızı Suna’nın tüm vücudunu çıbanlar sarmıştır ve hiçbir şekilde tedavi edilememiştir. Suna dışarıda dolaştığı bir gün bu kaplıcaların bulunduğu yere gelir ve buradaki bir su birikintisinden içip uyuyakalır. Kalktığında vücudunda bulunan çıbanlar kurumuş ve ağrısı azalmıştır. Bu durumu öğrenen Kral Midas, hemen emir verir ve bölgeye bir kaplıca yapılmasını sağlar. Gazlıgöl Kaplıcası’nın ilk keşfedilişi böyle rivayet edilir.

Afyon’un termal su kaynaklarından biri olan Gazlıgöl Kaplıcaları’nda termal tedavi uygulayan konaklama tesislerden yukarıda bahsettik. Bu kaplıca bölgesinden faydalanılması için erken rezervasyon önemlidir.

Gazlıgöl Civarında Gezilecek Yerler

Peri Bacaları

Afyonkarahisar ilimizde gezilmesi gereken alanlardan biri de peribacalarıdır. Hemen her tarafında karşınıza çıkan peribacalarının en yoğun olduğu yerlerden biri de İhsaniye ilçesidir. İhsaniye ilçesine bağlı olan bir yerden söz edelim. Döğer gezilecek yerler deyince aklımıza ilk önce kasabada oldukça fazla bulunan peribacaları gelir. Yine İhsaniye ilçesine bağlı Kıyır Köyü’nde de peribacaları bulunuyor. Görmenizi tavsiye ederiz.

Ayazini Kasabası’nda, Göynüş Vadisi ve Demirli Köyü çevresinde, Bayramaliler Köyü’nde, Döğer Kasabası’nda, Eski Döğer ve Asar Kale bölgesinde ve Üçlerkayası Köyü’nde Afyon’un en yoğun şapkalı veya şapkasız peribacası vadileri bulunmaktadır.

Tarihi Eserler & Tapınaklar

Afyon İhsaniye gezilecek yerler denilince Kayıhan Kasabası, Göynük Vadisi’nde Aslantaş, Yılantaş mezar odaları ve Maltaş Açık Hava Tapınağı ilk sıralarda gelir.. Mezar odaları ve tapınağın M.Ö. 7. yy’da yapıldığı sanılmaktadır.

Yılantaş Mezar Anıtı günümüze parçalanmış olarak gelebilmiştir. Bu yüzden sadece kirişleri görülebilmektedir. Anıtın dış tarafında bir aslanın baş ve ayaklarının kabartmaları, ön yüzünde ise yılan kabartması bulunmaktadır.

Afyon Yilan Tas Aniti

Maltaş Açık Hava Tapınağı ise bugün zemine gömülü durumdadır. Afyonkarahisar İhsaniye ilçesine 12 km. uzaklıkta bulunur. Bugün Döğer Kasabası olarak bilinen yer Frigler döneminden beri yerleşim yeri olagelmiştir. Ören yerinde Aslankaya, Kapıkaya I, Kapıkaya II ve Tanrıça Kibele adına yapılmış açık hava tapınakları yer almaktadır.

Ayrıca Roma ve Bizans dönemlerine ait kaya yerleşimleri, mezar odaları ve kiliseleri oldukça çoktur.

Kapıkaya I

Tek parça bir kayanın bir yüzü ve yanları kesilerek oluşturulmuş üçgen çatılı tapınak, Döğer kasabası yakınındaki Leğen köyü yolu üzerindedir. M.Ö. 7. yy’a tarihlenen tapınağın nişi içinde ayakta durur şekilde Kibele kabartması yer almaktadır. Kabartmanın altında dört basamaklı merdiven bulunmaktadır.

Kapıkaya II

Aynı bölgede Emre Gölü kıyısından Bayramaliler köyüne doğru uzanan kayaların arasında bulunan tapınağın M.Ö. 7. yy’da yapıldığı tahmin edilmektedir. Tapınağın üçgen alınlık kısmı erimiştir. Ön yüzdeki nişte Tanrıça Kibele’nin ayakta tasvir edilen kabartması bulunmaktadır.

Afyon Aslankaya Aniti

Aslankaya

Frig Vadisi’nin göz alıcı anıtlarından biri de Aslankaya’dır. Üçgen tavanlıdır ve sol tarafta ölünün yatırıldığı sedir bulunmaktadır. Mezar odasının kapı boşluğunun iki yanında kükremiş iki aslan ve ayakları altında birer yavru aslan kabartması yer almaktadır. Mezarın önemli bir krala ait olduğu tahmin edilmektedir. Bu anıt Afyon-İhsaniye’nin Döğer kasabası ile Üçler Kayası köyü arasında yer alır. Anıt tapınak bir cepheye sahiptir. Anıttaki odacığın içinde kayaya işlenmiş Ana Tanrıça Matar, yani Kybele ve Kybele’nin iki yanında ayağa kalkmış aslan figürleri yer alır. Kayanın yan yüzünde de ayağa kalkmış dev bir aslan figürü vardır. Ana cephesi geometrik desenlerle süslü olan tapınağın M.Ö. 7.yy’da yapıldığı düşünülmektedir.

Ayazini Kaya Kilisesi

Afyon-İhsaniye ilçesi Ayazini Kasabası’nın girişinde yer alan, tüflü kayalara oyulmuş bir kilisedir. Kilisenin apsis ve kubbeleri dış cephe olarak kaya yüzeyine oyulmuştur. Çevresine bitişik kaya odaları vardır. 1000’li yıllarda yapılmış olduğu tahmin edilmektedir.

Afyon Ayazini KilisesiAfyon Magara Tas Kilise

Ağın Kaya Kilisesi, Memeç Kaya Kilisesi, Eğerli Kaya Kilisesi, Böcü İnleri Kilisesi ve Yedikapılar Manastırı, Afyonkarahisar’ın çevre yerleşimlerinde bulunan ve tüflü kayalara oyularak yapılan diğer kiliselerdir.

Afyon ihsaniye Peri Bacalari

Gazlıgöl’ün hemen yanı başında bulunan otoyolda, Gazlıgöl solunuzda kalacak şekilde ilerliyorsunuz. Yaybağı köyünü geçtikten sonra sağ tarafa ayrılan bir yol var. Tabelalarda Frig Vadisi yazar. Bu yolu takip ettiğinizde Ayazini köyüne gelirsiniz. Ayazini köyü şirin ve gezilesi bir köydür. Peribacaları ile iç içedir. Köyün aşağı kısmında yol üzerinde Şefika teyze var. Gözlemesi ile meşhur olmuştur. Fakat geçtiğimiz aylarda gözleme yemek için Şefika teyzeye giden editörümüze, “Artık yetere baaladım. Gözleme yapmayıveecem. Keyfime bakıvecem” demiş. 🙂 Ama en azından bahçesinden kiraz yiyebilmiş. Siz de geçerken Şefika teyzeye bir selam verip, hoş tatlı ve bir o kadar sıcakkanlı sohbetini kaçırmayın.

Afyonda gezilecek dogal yerler

Ayazini köyünü geçtikten sonra 2-3 km. ilerde yine sağ tarafta peribacalarını göreceksiniz. Biraz daha ilerde yine Frig Vadisi’ne geleceksiniz. Kartal Tibet’in “Tarkan” filmlerinden tanıdık gelecek bu mekanlar.

Ayazini Koyu

Frig Vadisi Emre Gölü Nerede?

Afyon’un doğal güzellikleri saymakla bitmez. Bunlardan bir tanesi de hiç şüphesiz Emre Gölü’dür. Cem Yılmaz’ın Arog isimli filmini bilirsiniz. Bu film Emre Gölü’nün de içinde bulunduğu bir Frig Vadisi’nde çekildi. İhsaniye ya da Gazlıgöl’e yakın gezecek yer arıyorsanız bu göle muhakkak uğrayın. Yol üzerinde bulunan Frigyalılardan kalma mağaraları da göreceksiniz. Döğer kasabasına bağlı olan Emre Gölü oldukça güzel manzaraya sahip. Emre Göl’nün çevresinde ufak büfeler bulunuyor. Çay, kahve içip ufak tefek alışveriş yapabilirsiniz. Fazla turist ağırlamayan bu mekana siz yine de hazırlıklı gidin deriz.

Arog Afyon DogerAfyon Emre GoluEmre Golu Afyon İhsaniye

Afyon ilçelerinde bulunan Frigya döneminden kalma bu tarihi eserler maalesef bakımsız ve sahipsiz durumda. Bu eserlerin içleri tamamen çöplüğe dönmüş vaziyette. Çevre sakinleri mağara ve tapınakların içinde ateş yakmış olduğu için iç kısımlar komple is olmuş. Yerlere atılan bira şişeleri ve çer çöpler, tarihi eserlere ne kadar önem verdiğimizi gösteriyor!

Afyon hakkında önemli bilgiler verdiğimiz yazımızı incelemek isterseniz: gezihocasi.com/afyon-nasil-bir-yer-afyon-hakkinda-bilgi/

Ayrıca Gazlıgöl’de bulunan Özgül Termal inceleme yazımızı da okumalısınız: gezihocasi.com/afyon-grand-ozgul-termal-tatil-koyu-yorumlari

Afyon’da gezilecek yerler listemizi incelemek için: gezihocasi.com/afyonun-meshur-yerleri/

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir